Oświadczenie Ruchu Chorzów.

niedziela, 11 marca 2018 r., dodano przez matredakcja

fot. sebaVm / 12zawodnik.pl / Korona Kielce - Ruch Chorzów

Odwołany mecz Stomil - Ruch Chorzów. Niebiescy będą dochodzić swych praw.

Mimo apeli działaczy klubu z Cichej o jasnej deklaracji czy sobotnie spotkanie ze Stomilem będzie można bez przeszkód rozegrać na olsztyńskim obiekcie, nie zapadła żadna wiążąca decyzja w tej sprawie.

Kilkadziesiąt minut przed planowanym rozpoczęciem meczu delegat PZPN, sędziowie, trenerzy i piłkarze dokonali oględzin murawy. W efekcie krótko po godz. 16 została podjęta decyzja o odwołaniu spotkania.

Na Warmię wybrała się tego dnia ok. 530 osobowa grupa kibiców chorzowskiego Ruchu. Dzień wcześniej do Olsztyna wybrali się piłkarze i sztab szkoleniowy. W związku z odwołanym spotkaniem na chwilę przed jego rozpoczęciem, włodarze klubu z Cichej "będą dochodzić swoich praw".

"Zarząd Ruchu Chorzów SA w restrukturyzacji wyraża ubolewanie z powodu odwołania, ze względu na stan murawy, meczu Nice 1 Ligi, pomiędzy Stomilem Olsztyn a Ruchem Chorzów, który zaplanowany był na 10 marca 2018 roku.

O złym stanie murawy wiedzieliśmy od kilku dni. Bezstronni obserwatorzy przekazywali nam informacje, z których jednoznacznie wynikało, że murawa uniemożliwi rozegranie meczu w zaplanowanym terminie. Niekorzystne były też prognozy pogody przewidujące w Olsztynie opady deszczu w nocy z piątku na sobotę.

W związku z tym Ruch Chorzów oświadcza, że będzie dochodził swoich praw zapisanych w Regulaminie rozgrywek 1 Ligi w sezonie 2017/2018.

Zarząd dziękuje też setkom kibiców Ruchu, którzy wybrali się w do Olsztyna, by wesprzeć dopingiem swoją drużynę i narażeni zostali na zbędne koszty i niepotrzebną stratę czasu. Pomimo trudnej sytuacji finansowej Klubu Zarząd podejmie starania, by choć w części zrekompensować kibicom niedogodności jakich doznali.

Zarząd Ruch Chorzów SA w restrukturyzacji."

źródło: ruchchorzow.com.pl