Oświadczenie Polonii Bytom.

wtorek, 07 sierpnia 2018 r., dodano przez matredakcja

fot. Marta Siewior / 12zawodnik.pl / Polonia - Raków

Klub odcina się od medialnych doniesień.

Trudne chwile przeżywają w Radzionkowie. Po utracie stadionu i budynku klubowego przy ulicy Narutowicza, które zostały sprzedane deweloperowi, w ubiegłym miesiącu klub został okradziony z posiadanego sprzętu sportowego. Pomocną dłoń wyciągnął STS, którzy przekazał środki finansowe m.in. na zakup nowych strojów.

To jednak nie koniec. Kilka dni temu na obiekcie Sokoła Orzec, na którym występuje Ruch, pojawiły się napisy wykonane sprayami. Lokalne media jak i sam klub, powyższe działania wiążą z kibicami bytomskiej Polonii.

Dzisiaj klub za pośrednictwem swojej oficjalnej witryny opublikował oświadczenie, w którym potępia zachowania nieznanych dotąd sprawców i dementuje doniesienia, z których wynika, iż stoją za nimi kibice Polonii.

„Nawiązując do publikacji, które w ostatnich dniach pojawiły się na łamach katowickiego wydania gazety „Sport”, a także wpisów publikowanych na kanałach social media przez Prezesa K.S. Ruch Radzionków p. Marcina Wąsiaka dotyczących domniemanej działalności przestępczej, z którą łączeni są kibice Polonii Bytom, Bytomski Sport Polonia Bytom Sp. z o.o. oświadcza, iż w pełni potępia tego typu zachowania i sytuacje, których doświadczył w ostatni czasie nasz lokalny rywal. W całości odcinamy się od tego typu działań osób prywatnych. Zaznaczyć należy, że sprawy zniszczenia obiektu w Orzechu, a także kradzieży sprzętu treningowego bada Policja, która do tej nie udziel oficjalnych szczegółowych informacji dot. sprawców wyżej wymienionych zajść.

Niezrozumiałym zatem jest przywoływanie i łączenie z zaistniałą sytuacją Polonii Bytom. Zarówno w publikacjach na łamach katowickiego „Sportu”, jak i we wpisach prezesa Marcina Wąsiaka, czyli osoby publicznej, nad wyraz łatwo łączy się nazwę naszego Klubu z zajściami jakie miały miejsce. Takie działania szkodzą dobremu imieniu Polonii Bytom, a także niweczą wysiłek piłkarzy i działaczy oraz zaangażowanie kibiców Polonii Bytom w budowanie jakości, tożsamości i popularności bytomskiej piłki nożnej. Ponadto wiązanie naszego Klubu z działalnością przestępczą jest wysoce niepoprawne i szkodzi wizerunkowi całego środowiska sportowego w Bytomiu.

Warto nadmienić, że nasz Klub we współpracy ze Stowarzyszeniem Kibiców Klubu Polonia Bytom od lat włącza się w różnego rodzaju akcje charytatywne oraz społeczne. Jednocześnie staramy się promować działania mające na celu zminimalizowanie działań antagonistycznych, ostatecznie dążąc do całkowitego wyeliminowania patologii ze sportowych aren”.

Krzysztof Bochnia, Prezes Zarządu BS Polonia Bytom Sp. z o.o.